Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

ԼՈՒՐԵՐ: Կանխարգելում և բուժում տանը

Կոկոսի պինդ ընկույզը

Կոկոսի պինդ ընկույզը

Կոկոսյան արմավենի - Cocos nucifera, հայերեն անվանումն է՝ հնդընկուզենի։ Արմավենիների ընտանիքին պատկանող այս տեսակն ապրում է ավելի քան մեկ դար, հասնելով մինչեւ 30 մ շենքի բարձրության։

 

Բազմանում է պտղի մեջ գտնվող կոկոսյան ընկույզի միջոցով։ Ընկույզի վրա կան 3 փոքրիկ անցքեր, որոնցից դուրս են գալիս ծիլերը։ Պտուղը գործնականում չի քայքայվում աղաջրում եւ ընկնելով մայր ծառից՝ կարող է օվկիանոսի ջրի հոսքի միջոցով անցնել մի քանի հազար կիլոմետր հեռավորություն։

Հայտնվելով նոր ցամաքի վրա՝ արեւադարձային գոտու կլիմայական պայմաններում սկսվում է բազմանալ։ Մշակվում է մոլորակի արեւադարձային գոտիներում, հայրենիքը Պոլինեզիայի ծովափնյա շրջաններն են։ Մոլորակի վրա աճող հնագույն ծառերից մեկն է, դեռեւս՝ դինոզավրերի ժամանակներից։ Կոկոններից ու ծաղկաբույլերից ստանում են շաքար եւ օգտագործում գինու արտադրության մեջ։ Բույսի խոշոր պտուղը բաղկացած է արտաքին թաղանթից, ընկույզից եւ դրանց միջեւ գտնվող թելիկավոր շերտից, դրանից պատրաստվում են թելեր, խսիրներ, խոզանակներ եւ այլն։

Կոկոսի միջուկը ուտելի է, իսկ դրանից ստացած յուղն օգտագործվում է կենցաղում եւ օճառի արտադրությունում։ Կոկոսի ընկույզից պատրաստում են ափսեներ, գավաթներ, կանթեղներ, զարդեր։

Կոկոսյան արմավենու տերեւները օգտագործվում են անասնապահության մեջ, դրանցից պատրաստում են կողովներ, տների տանիքների համար ծածկեր, իսկ ճյուղը համարվում է խաղաղության խորհրդանիշ։ Կոկոսյան արմավենու փայտանյութը օգտագործվում է որպես շինանյութ։

Պտղի միջուկի ներսում գտնվում է քաղցրավուն, սառնոտ հեղուկ, որի մի մասը պնդանում է պտղի հասունացման շրջանում։

Մ.թ. 2000 տարի առաջ հնդկական թերակղզու Մալաբար մարզի ծովափնյա բնակիչները պատրաստում էին մի խառնուրդ, որի մեջ մտնում էին սեւ սպղպեղ, հիլ, քրքում, կոճապղպեղ եւ կոկոսի կաթ։ Այս խառնուրդը նրանք լցնում էին իրենց ամենօրյա ուտելիքի՝ բրնձի շիլայի վրա։ Խառնուրդը հիմք է ծառայել հանրահայտ «Կարի» համեմունքի համար։

Կոկոսի պտղի ամուր ընկույզի մեջ գտնվող հյութը պարունակում է մեծ քանակությամբ B խմբի վիտամիններ, որի շնորհիվ լավացնում է մաշկի եւ մազերի վիճակը։

Կոկոսի կաթ ստանալու համար պետք է քերել միջնապատի փափուկ մասը եւ ստացված խյուսի վրա լցնել կոկոսի հյութ: Տեսողության ամրապնդման համար՝ շաբաթը 2 անգամ խմել 50 մլ կոկոսի կաթ՝ խառնած հավասար քանակի ջրի հետ։

Կոկոսի ընկույզի մեջ պարունակվում է նաեւ կալիում, ֆոսֆոր, կալցիում, վիտամիններ C եւ E։

Կոկոսի փափուկ մասը վերականգնում է ուժերը հիվանդություններից հետո, ամրապնդում օրգանիզմի դիմադրողականությունը։

Երկրորդ համաշխարհային պատերազմի ժամանակ Օվկիանիայի Ֆիջի կղզու զինվորական բժիշկները հայտնաբերեցին, որ չհասած ընկուզենու հյութը կարող է փոխարինել արյան պլազմայի։

Կոկոսյան արմավենու պտուղներով սնվող Ֆիլիպինների, Շրի-Լանկայի, Սոլոմոնյան կղզիների եւ այլն, վայրերի բնիկները հազվադեպ են հիվանդանում շաքարախտով, հիպերտոնիայով։

Փորձարկումների ժամանակ, երբ գիտնականները սննդակարգից հանեցին կոկոսը, կղզու բնիկների մոտ ի հայտ եկան առողջական խնդիրներ, նույնիսկ երիտասարդների մոտ ծերացման նշաններ։

Երբ կոկոսային սննդակարգը վերականգնվեց՝ հետազոտման ենթարկված տեղաբնակների վիճակը բարելավվեց։

Կոկոսի ձեթը հարուստ է բազմաթիվ օգտակար հատկություններով։ Պատրաստման համար անհրաժեշտ է կոկոսի կեղեւը լավ քերել, քամել, կստացվի ձեթ, որն ունի թեթեւ, նուրբ բուրմունք։ Օգտագործվում է այրվածքների դեպքում՝ որպես ցավազրկող, կանխում է բշտիկների առաջացումը, պաշտպանում արեւից, բարձրացնում տրամադրությունը, վերքամոքիչ հատկությամբ է օժտված։ Բացի այդ, պաշտպանում է միջատների խայթոցներից։ Կոկոսի ձեթը օգտագործվում է նաեւ տաճարներում կանթեղների մեջ, որի աստվածային բուրմունքը տարածվում է եկեղեցով մեկ։

Կոկոսի պտուղները շատ ամուր են, այնքան ամուր, որ այն չկարողացավ կրծել Խնկո-Ապոր «հանրահայտ» հերոսը՝ Պույ-պույ մկնիկը։

Կոկոսի պտուղները իրական պատուհաս են բնակիչների համար, օրինակ՝ Սոլոմոնյան կղզիներում դժբախտ պատահարների հիմնական մասը կապված է կոկոսի պտուղների պատճառած վնասվածքների հետ։ Հաջորդ վտանգն այն է, որ կոկոսի (պտուղների) պատրաստուկները կարող են ծանր ալերգիկ երեւույթներ առաջացնել։

Կոկոսային կոկտեյլ

Հարել 200 գրամ վանիլային պաղպաղակ, 1 կիտրոնի հյութ եւ 100 մլ կոկոսի կաթ։ Լցնել կիսով չափ սառույցով լի գավաթների մեջ եւ խմել։

Բալասան չոր եւ վնասված մազերի համար

Խառնել 1 թեյի գդալ մեղրը 2 թեյի գդալ կոկոսի յուղի հետ։ Ներմերսել խառնուրդը գլխամաշկի մեջ, փաթաթել գլուխը սրբիչով, պահել 10 րոպե։ Լվանալ ջրով եւ օճառահեղուկով։

Մազերի սնուցող քսուք

Նույն տարայի մեջ հալեցնել լանոլին (3 ճաշի գդալ), կոկոսի յուղ (0,5 ճաշի գդալ), մաքուր խոզի ճարպ (1 ճաշի գդալ), գերչակի յուղ (3 ճաշի գդալ), բժշկական գլիցերին (1 թեյի գդալ)։ Մեկական թեյի գդալ հեղուկ օճառը եւ խնձորի քացախը լուծել 100 մլ ջրի մեջ, տաքացնել ջրային բաղնիքի վրա եւ մինչեւ եռալը ավելացնել յուղերի վրա, լավ խառնել։

Ստացված քսուքը քսել մազերին եւ ծածկել սրբիչով 15-20 րոպե։ Չոր մազերի դեպքում գոլ քսուքին ավելացնել 1 հարած ձու։

Սկզբնաղբյուր. 168.am
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Լավագույն միջոցը հազի դեմ
Լավագույն միջոցը հազի դեմ

Հազի դեմ դեղամիջոցներ հարկավոր է օգտագործել բացառապես բժշկի նշանակմամբ։ Budetezdorovy.ru-ի հաղորդմամբ՝ հազի դեմ պայքարում օգտակար են նաև բնական միջոցները։ Առաջարկվող միջոցի հիմնական բաղադրիչը բազուկն է...

Դեղաբույսեր Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար Շնչառական համակարգ
Գիտնականները հայտնել են երիկամային հիվանդությունների ժամանակ կոֆեինի օգտակարության մասին. РИА Новости
Գիտնականները հայտնել են երիկամային հիվանդությունների ժամանակ կոֆեինի օգտակարության մասին. РИА Новости

Հետազոտողները պարզել են, որ հնարավոր է երիկամային ախտաբանություններով հիվանդների մոտ նվազեցնել մահացության տոկոսը` նրանց խորհուրդ տալով ավելի շատ կոֆեին օգտագործել. հայտնում է  РИА Новости-ին...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սրտաբանները պարզել են սրտի համար ամենաօգտակար սննդակարգը. armeniamedicalcenter.am
Սրտաբանները պարզել են սրտի համար ամենաօգտակար սննդակարգը. armeniamedicalcenter.am

Սուրրեյի Համալսարանի աշխատակիցները հայտարարում են, որ  ավելի լավ է երբեմն քաղցած մնալ, քան մշտապես պահպանել  ցածր կալորիականության սննդակարգ: Նրանց խոսքերով, գրագետ, չափավոր քաղցը` ընդմիջումներով...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Կանաչ թեյը և սուրճը կարող են փրկել դիաբետիկների կյանքը. РИА
Կանաչ թեյը և սուրճը կարող են փրկել դիաբետիկների կյանքը. РИА

РИА "Новости"-ն` հղում անելով Կյուսյու Համալսարանի գիտնականներին, հայտնում է, որ կանաչ թեյի և սուրճի ամենօրյա օգտագործումը ընդունակ է 2-րդ տիպի դիաբետիկների մոտ իջեցնել մահացության վտանգը 63 տոկոսով: Գիտնականները ստուգել են...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Կակաոն անփոխարինելի մթերք է պերիֆերիկ զարկերակների հիվանդությունների ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Կակաոն անփոխարինելի մթերք է պերիֆերիկ զարկերակների հիվանդությունների ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Իրականացվել է փորձարկում, որի շրջանակում 60 տարեկանն անց 44 պացիենտ օրը 3 անգամ խմել են կակաոյով ըմպելիք, հայտնում է  Medical Express-ը: Եղել է նաև ստուգողական խումբ: Փորձարկումը տևել է կես տարի: Այդ ընթացքում...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սրտաբանները հայտարարել են սննդային յուղերից ամենաօգտակարը. armeniamedicalcenter.am
Սրտաբանները հայտարարել են սննդային յուղերից ամենաօգտակարը. armeniamedicalcenter.am

Եթե ընդունեք կոկոսի յուղը ամեն օր 4 շաբաթվա ընթացքում, ապա կարող եք քչացնել սրտի հիվանդությունների և ինսուլտի վտանգը. Ասում է Քեմբրիջի համալսարանի նոր հետազոտությունը: Ինչպես նշում է The Deccan Chronicle-ը, արվել են...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Աղիների քաղցկեղի դեմ լավագույն մթերքները. oncology.am
Աղիների քաղցկեղի դեմ լավագույն մթերքները. oncology.am

Մեծ Բրիտանիայի գիտնականների կողմից իրականացված հետազոտության արդյունքում պարզվեց, որ աղիների քաղցկեղի և աղեստամոքսային  ուղու այլ հիվանդությունների զարգացման համար նպաստող գործոն կարող է լինել արիլային...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Մեղրն արդյունավետ հակաբորբոքային է
Մեղրն արդյունավետ հակաբորբոքային է

Շվեդ գիտնականները հայտնաբերել են մեղրի բաղադրության մեջ 13 հակաբակտերիալ բաղադրիչներ, որոնք, նրանց խոսքերով, առավել արդյունավետ են աշխատում, քան մահացու վարակների (այդ թվում՝ պրոպինիբակտերիա, ոսկեգույն ստաֆիլակոկի) դեմ...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սև թեյն օգնում է նիհարել. 168.am
Սև թեյն օգնում է նիհարել. 168.am

Սև թեյը դրական ազդեցություն է ունենում աղիների միկրոֆլորայի վրա և կարող է նույնիսկ օգնել ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից։ Med2.ru-ն գրում է, որ այս եզրակացությանն են հանգել Կալիֆոռնիայի համալսարանի գիտնականները...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Համեմունք հակաքաղցկեղային հատկություններով . 1in.am
Համեմունք հակաքաղցկեղային հատկություններով . 1in.am

Տեխասի համալսարանի գիտնականները հետազոտության արդյունքում պարզել են հնդկական կծու պղպեղի հակաքաղցկեղային հատկությունները, հայտնում է newsyou.info-ն: Այս համեմունքի բաղադրության մեջ կա նյութ...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Չիլի պղպեղը՝ քաղցկեղի դեմ. 1in.am
Չիլի պղպեղը՝ քաղցկեղի դեմ. 1in.am

Բոհումում Ռուրի համալսարանի գիտնականները հայտարարել են, որ չիլի պղպեղը կանխում է քաղցկեղային բջիջների աճին. դրանում պարունակվող կապսաիցինը խոչընդոտում է կրծքագեղձի ուռուցքների աճին, հայտնում է newsyou.info-ն...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Ըմպելիք, որն օգնում է քաղցկեղի դեմ պայքարում. գիտնականներ. 1in.am
Ըմպելիք, որն օգնում է քաղցկեղի դեմ պայքարում. գիտնականներ. 1in.am

Ամերիկացի գիտնականներն ուսումնասիրել են կանաչ թեյի օգտակար հատկությունները, ինչը հնարավորություն է տվել բուժիչ միացություններ հայտնաբերել քաղցկեղի և ՄԻԱՎ-ի դեմ: Կլինիկական փորձարկումներն արդեն հուսադրող...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Օրական մեկ ձուն կաթվածի հավանականությունը նվազեցնում է 12 տոկոսով. news.am
Օրական մեկ ձուն կաթվածի հավանականությունը նվազեցնում է 12 տոկոսով. news.am

Հավկիթը եւ դրա հիմքով մթերքներն օգտակար են ուղեղի անոթների համար: Օրական ընդամենը մեկ ձուն բավարար է տարեց տարիքում 12 տոկոսով կաթվածի ավանականությունը նվազեցնելու համար...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Դիետոլոգներն անվանել են լյարդի համար ամենաօգտակար մթերքը. 168.am
Դիետոլոգներն անվանել են լյարդի համար ամենաօգտակար մթերքը. 168.am

Բազուկն ամենաօգտակար մթերքներից է։ Դրանում պարունակվող բետանին նյութն այն բացառիկ օգտակար է դարձնում լյարդի համար, իսկ երկաթի և ցինկի պարունակության առումով բազուկն իրեն հավասարը չունի...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Չրերի օգտագործումը պաշտպանում է քաղցկեղից. փորձագետներ. 1in.am
Չրերի օգտագործումը պաշտպանում է քաղցկեղից. փորձագետներ. 1in.am

Չրերի օգտագործումը կանխում է նյութափոխանակության խանգարումները և պաշտպանում է քաղցկեղից: Այս մասին հայտնում է mignews.com-ը՝ հղում անելով փորձագետներին: Ըստ դիետոլոգների՝ չրերը պակաս օգտակար չեն...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ